Water kan zorgen voor eindeloos speelplezier voor jong en oud maar dan alleen als dit op een verantwoorde manier kan. Vooral bij de allerkleinsten is dit wel een punt van aandacht. Het is daarom goed om te weten wat de aandachtspunten zijn van het veilig zwemmen met je baby.
Verdrinking als belangrijkste risico bij het hebben van waterplezier
We kunnen je in dit artikel allerlei tips meegeven over de waterkwaliteit, de temperatuur van het water en de ideale omstandigheden in- en om het water maar deze adviezen kun je zelf ook wel bedenken. Laten we dan ook maar meteen met de deur in huis vallen om je erop te wijzen dat verdrinking met stip het belangrijkste risico is bij het hebben van waterplezier. Dit is helemaal het geval bij de allerkleinsten die uiteraard niet zelf de benodigde acties kunnen ondernemen als het dreigt mis te gaan.
Het gebeurt helaas nog te vaak dat kinderen door verdrinking te komen overlijden of ternauwernood van een verdrinkingsdood gered kunnen worden wat traumatische gevolgen kan hebben voor zowel het kind zelf als de ouders. Deze situatie wordt nog schrijnender als je jezelf beseft dat het verdrinken van de kleine het gevolg is van keuzes of het gedrag van de ouders. Genoeg over dit soort scenario’s. We gaan ons richten op de aandachtspunten als je op een veilige manier wilt zwemmen met je baby. Als je deze tips ter harte neemt, verklein je de kans op deze vreselijke toestanden aanzienlijk!
Hou actief toezicht op je baby bij het zwemmen
Een van de belangrijkste aandachtspunten is dat je actief toezicht houdt op je baby bij het zwemmen. Blijf bij baby’s en peuters zo dichtbij dat je direct kunt ingrijpen als het mis gaat. Laat je dan ook niet in de verleiding brengen om toch even op je telefoon te kijken of dat laatste hoofdstuk van je spannende boek uit te lezen. Laat je kind ook nooit alleen in het (zwem)bad, ook niet als de deurbel gaat en je langverwachte pakketje wordt bezorgd.
Zelfs in een laagje water van 10 centimeter kan een kind verdrinken, dus zelfs in een opblaasbadje in de tuin. Hierbij is het goed om te realiseren dat je kindje niet gaat spartelen of geluid gaat maken als het omvalt in het water. Het kind gaat kopje onder en doet door de schok helemaal niets met alle gevolgen van dien.
Maak gebruik van drijfmiddelen als je veilig wilt zwemmen met je baby
De andere belangrijke tip die we met je willen delen als je op een veilige manier wilt zwemmen met je baby, is het gebruik van drijfmiddelen. Deze tip is zeker niet nieuw. De kans is groot dat je voordat je kon zwemmen ook werd voorzien van zwembandjes (met die scherpe randjes) voordat je kon zwemmen. Zo lang je dit soort drijvers niet om had, moest je ver uit de buurt van het water blijven!
Het bovenstaande advies is zeker nog altijd actueel met het verschil dat er veel meer keuzemogelijkheden zijn. Je kunt bijvoorbeeld de keuze maken voor een zwemzitje maar
ook voor een zwemband die om het nekje van de baby gaat zoals het geval is bij een Drijfmaatje. Hiermee heeft een baby zeer veel bewegingsvrijheid. Daarnaast is het een veiligere optie omdat een zwemzitje kan omkieperen. Een punt van aandacht is dat veel drijfmiddelen een vals gevoel van veiligheid kunnen geven. Opblaasbare zwembanden (naden) kunnen stukgaan en leeglopen. Ze zijn dus nooit 100% betrouwbaar. In dit geval is een Drijfmaatje absoluut de beste keuze. Dit is immers een lucht-vrij drijfmiddel dat dus niet kan lekken en geen scherpe randjes heeft. Daarnaast zijn Drijfmaatjes vervaardigd van huidvriendelijk materiaal waardoor huidirritatie voorkomen wordt. Een Drijfmaatje is voorzien van dubbele veiligheidsgespen en (in samenwerking met TÜV Rheinland) ontwikkeld met het oog op het voorkomen van omkanteling. Nu je weet dat je als ouders/ verzorgers zelf keuzes kunt maken met betrekking op het veilig zwemmen met je baby, is deze keuze uiteraard al snel gemaakt!